Högt blodtryck och hög vilopuls

Som framgår av det förra avsnittet av min videodagbok köpte jag nyligen en blodtrycksmätare. Jag använde den i helgen vid tre tillfällen och då visade det sig att blodtrycket var alldeles för högt likaså vilopulsen.

Av den anledningen kontaktade jag i förrgår vårdcentralen som gav mig en tid dagen efter, alltså i går.

Väl inne på vårdcentralen mätte en sjuksköterska blodtrycket som mycket riktigt visade sig vara förhöjt. Men det mest anmärkningsvärda var nog att vilopulsen låg på 130 (!). Sjuksköterskan bad mig därför att lägga mig ned på en brits och vila i tio minuter. Därefter mätte hon blodtrycket igen, när jag låg ned, och då blev det 150/95. Hur hög pulsen var vid det tillfället berättade hon inte. Den andra gången tyckte jag mig se att hon använde en annan, äldre, blodtrycksmätare.

Sjuksköterskan skulle vidarebefordra resultaten till den läkare jag är listad hos och som jag faktiskt aldrig har träffat. Läkaren skulle höra av sig till mig via telefon eller meddelandetjänsten på 1177 för att, bland annat, berätta om hon anser att blodtryckssänkande medicin ska sättas in direkt eller om jag ska komma tillbaka till vårdcentralen för nya tester.

Jag berättade för sjuksköterskan att jag skulle vilja ha en doshöjning av Oxascand och jag nämnde även att Mirtazapin gör att jag lätt går upp i vikt vilket kan påverka blodtrycket. Sjuksköterskan skulle förmedla detta till läkaren.

Det är inte första gången min vilopuls är hög när den mäts på vårdcentralen. För cirka tio år sedan, när jag för en kort period bodde i Alby, hade jag 160 i vilopuls när läkaren mätte den. Av den anledningen bad mig läkaren att komma tillbaka dagen efter och göra ett EKG-test, vilket jag gjorde. Testresultatet ska inte ha visat något onormalt.

Mina värden

Mina värden från i helgen då jag själv mätte blodtrycket. Gränsvärdet för högt blodtryck ligger på 140/90.

8/1 kl. 16:45 Blodtryck: 175/108 Puls: 105.
9/1 kl. 07:58 Blodtryck: 178/115 Puls: 108.
9/1 kl. 16:16 Blodtryck: 183/106 Puls: 117

Bloggen fyller en viktig funktion

Jag har omvärderat det jag skrev i förrgår om att låta bloggen vila eftersom den krockar med videodagboken. Jag behöver blogga av självterapeutiska orsaker.

Däremot kanske det inte är så bra för mig att under rådande omständigheter fortsätta med videodagboken eftersom blodtrycket blir påtagligt förhöjt i samband med att jag publicerar nya avsnitt. Av den anledningen kan jag behöva ta en paus från den sysslan fram till dess att blodtrycket har stabiliserats. Ska fundera på detta och återkommer med besked.

Publicerat den
Kategoriserat som Dagboken

Av Fredrik Arvidsson

Outsider.

%d bloggare gillar detta: